במהלך שלושת העשורים האחרונים, ישנה עלייה גלובלית באישורים רגולטוריים במדינות רבות בעולם, לשימוש בקנאביס רפואי. בשנת 2020 היו 3 מיליון מטופלי קנאביס רפואי בארה”ב, עלייה של פי 4.4 לעומת שנת 2016. בסוף 2024, 38 מדינות ומחוז קולומביה בארה”ב אישרו את השימוש בקנאביס רפואי.ולמרות זאת, הטיפול בקנאביס עדיין מוגדר ברמה 1 (Schedule I) של סיכון, כלומר: סם ללא קבלה של תועלת רפואית ועם פוטנציאל גבוה לנזק, גם בארה”ב כמו ברוב מדינות העולם. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לאסוף את הדיווחים שמתפרסמים על ידי הרשמים (רג’יסטרי) של קנאביס רפואי ברחבי ארה”ב.
המידע שנכלל במחקר זה התבסס על דיווחים שנאספו בשנת 2021 מ-34 מדינות בארה”ב, פוארטו ריקו ומחוז קולומביה – שבהן ישנן תוכניות קנאביס רפואי פעילות.
תוצאות המחקר
מתוך 36 המדינות שנותחו, 35 מהן (97%) דיווחו על מספר המטופלים הכללי שבתוכנית, 27 מדינות (75%) דיווחו על מספר הרופאים שמאשרים רישיונות. הכי מעט דווח על ידי הרשמים היה מידע לגבי מוצא המטופלים על ידי 3 מדינות (8%), תופעות לוואי על ידי 4 מדינות (11%), תועלת רפואית על ידי 2 מדינות (6%) והחזרים (recalls) של מוצרים פגומים על ידי 2 מדינות (6). מדינות שפתחו את התוכניות לאחרונה (בשנים 2013-2018) באופן כללי מדווחות על יותר מידע מתת קטגוריות של מידע לציבור.
החוקרים סיכמו את ממצאיהם בכך שהרשמים באופן כללי נוטים יותר לדווח על מידע לגבי הצרכנים, הרופאים והמכירות יותר מאשר על תועלות רפואיות או בטיחות ודיווחי תופעות לוואי. ולכן, נדרש מעקב הדוק יותר על התוכניות הללו בכדי שידווחו לציבור על מידע רחב יותר מהתוכניות הללו.
סיכום של ד”ר יהושוע (שוקי) אבירם, דירקטור התחום הקליני והמדיקלי בסאיקי:
חשוב מאוד שיש רשמים (רג’יסטרי) למעקב אחר תוכניות הקנאביס, גם בארה”ב, אבל גם אצלנו בישראל. נכון להיום, היחידה לקנאביס רפואי (היק”ר) של משרד הבריאות בישראל מקפידה לעדכן בכל חודש לגבי מספר הרישיונות הפעילים באותו חודש, לרבות: ההתוויות הרפואיות שעבורן ניתנו הרישיונות, המשקל הכללי שנמכר בכל אחת מתצורות המתן (תפרחת, שמן ומשאף), קבוצות מטופלים המוצגות לפי פילוחים של מינון ושל גיל וכן מספר בעלי רישיון בכל אחת מקופות החולים. הנה העדכון האחרון שפורסם, נכון לרגע זה: דו”ח ינואר 2025. עם זאת, אין בדיווחים הללו שום מידע לגבי הרופאים המטפלים הפעילים בתחום, וכלל אין מידע לגבי יעילות ובטיחות הטיפול.
אני מקווה שבעתיד ייפתח מעקב כזה, כפי שנהוג היום בהרבה מדינות, כמו לדוגמה בבריטניה.
Boehnke KF, Sinclair R, Hoots B, Gordon F, Roehler DR, Smith T. Data Quality in State Registry Reports of Medical Cannabis Patients in the United States. Am J Public Heal. 2024;114(S8):1–9.