ישנן עדויות מוקדמות (מאמר: הטיפול בנבילון למטופלי PTSD ממגוון סיבות) על “נבילון” (Nabilone) – קנבינואיד מסוג טטרה-הידרו-קנבינול (THC) סינתטי יש פוטנציאל במטופלים עם הפרעת דחק בתר-חבלתית, Post-Traumatic Stress Disorder (PTSD) הסובלים מהפרעות שינה וסיוטים וכן ליעילות בהפחתת עוצמת הכאב במטופלים עם כאב כרוני.
מחקר זה, שפורסם בשנת 2014, עקב בצורה רטרוספקטיבית (במבט לאחור) אחרי 104 גברים; אסירים עם מחלות נפש חמורות שקיבלו מרשם ל”נבילון”, ובחן את האינדיקציות, היעילות והבטיחות בשימוש ב”נבילון”. במקרה זה, בגלל שהמטופלים הם אסירים התרופה ניתנה כאבקה מהולה במים ולא בקפסולה.
תוצאות המחקר הראו שהטיפול ב”נבילון” ניתן, בממוצע, ל-3.5 אינדיקציות למטופל, ובכך ה”נבילון” מעלה את הסיכוי להפחית את כמות התרופות (polypharmacy) שהמטופלים נוטלים – וכתוצאה מכך מפחית גם את הסיכונים שמתלווים לריבוי תרופות. המינון הממוצע הסופי ליום היה 4.0 מ”ג. עוד נמצא; שתרופות אחרות, שנחשבות כבעלות פוטנציאל לתופעות לוואי יותר מאשר נבילון הופסקו במקרים רבים. ברוב המקרים, היו אלו תרופות אנטיפסיכוטיות ותרופות שינה.
המחקר מצא שיפור מובהק סטטיסטית, בנקודת המעקב, בהשוואה למצב לפני תחילת הטיפול בהפרעות שינה שקשורות ל-PTSD (בשאלון PCL-C המתוקף) ; במשך השינה – ממוצע של 5 שעות לממוצע של 7.2 שעות ; בסיוטים -משיעור של 5.2 בשבוע ל-0.9 בשבוע (החוקרים ציינו שהשיפורים במדדי השינה הפכו להיות משמעותיים תוך שבוע עד שבועיים מתחילת הטיפול ונשארו יציבים) ; וכך גם בסימפטומים של PTSD ובהערכה הגלובלית והסובייקטיבית בשיפור של הכאב הכרוני.
לא נמצאה עדות לשימוש לרעה (Abuse) באוכלוסייה זו שבסיכון גבוה לשימוש לרעה. בסך הכל כ-30% מהמטופלים דיווחו על תופעות לוואי, מתוכם 10% העידו כי תופעות הלוואי הן הסיבה להפסקת הטיפול. בשני מקרים של תופעות לוואי היו דיווחים על פסיכוזה, בקרב מטופלים שאובחנו עם מחלה פסיכוטית לפני הטיפול. תופעות לוואי קלות נוספות שדווחו: סדציה (12.5%), יובש בפה (6.7%), תחושת “היי” (3.8%), נפילת לחץ דם במעבר מישיבה לעמידה (orthostatic hypotension) (1.9%), אגיטציה (תסמינים שמצביעים על מתח נפשי וחרדה) (1.9%) וכאב ראש (1%). מטופלים נאיבים לקנאביס דיווחו על שיעור תופעות לוואי גבוה יותר (44%) בהשוואה למטופלים מנוסים (28%).
החוקרים סיכמו שנבילון מילאה את ההבטחה לבטיחות וליעילות הטיפול באוכלוסיות מורכבות של אסירים עם מחלות נפש קשות. הם הוסיפו שיש צורך במחקרים קליניים רנדומליים (RCT) (י.א- שהם כבר בשנת 2015, שנה אחרי זה כבר ביצעו, בנושא: קנאביס רפואי וסיוטים כתוצאה מ-PTSD). ושיש צורך בהמשך מעקב על היעילות והבטיחות בשוק.
סיכום של ד”ר יהושוע (שוקי) אבירם, דירקטור התחום הקליני והמדיקלי בסאיקי:
זה מחקר מעניין מאוד שבדק השפעה של נבילון על אוכלוסייה מעניינת מאוד והטרוגנית של מטופלים, אשר מעבר להתמודדותם עם PTSD שכוללתהפרעות שינה וסיוטים, סובלים גם ממחלות נפש נוספות (שבמקרים רבים הן קונטרה-אינדיקציה לטיפול בקנבינואידים) וגם יש באוכלוסייה זו סיכון גבוה יותר לדיווח על תופעות לוואי מתחום זה.
סקירה של כלל המחקרים על נבילון, שחלק גדול מהם מסוכם בבלוג זה, היא מאוד מעניינת ומראה לנו כיצד פיתחה החברה של תרופה זו את דרכה כטיפול ל-PTSD.
Cameron C, Watson D, Robinson J. Use of a synthetic cannabinoid in a correctional population for posttraumatic stress disorder-related insomnia and nightmares, chronic pain, harm reduction, and other indications: A retrospective evaluation. J Clin Psychopharmacol. 2014;34(5):559–64.