לאור התקופה הקשה שעוברת מדינת ישראל, מאז אירועי השבעה באוקטובר והמלחמה הממושכת שהגיעה בעקבותיהם, ישנה עלייה בהתעניינות בטיפול בעזרת קנאביס רפואי בוטני עבור מטופלים שסובלים מתסמינים נפשיים שונים ומאובחנים בהפרעת דחק בתר-חבלתית, או באנגלית – Post-Traumatic Stress Disorder) PTSD).
תחת התפיסה שלמערכת האנדוקנבינואידית יש תפקיד במהלך הטיפול בתסמיני PTSD, הולכים ומתפרסמים עוד ועוד מחקרים בתחום זה; אחד מהם, מחקר עדכני שפורסם בתחילת 2023 על ידי ד”ר ניצה נקש, פסיכיאטרית במרכז הרפואי שיבא, תל השומר בישראל – יוצג כאן.
מדובר במחקר רטרוספקטיבי (במבט לאחור), שבחן נתונים נטורליסטיים (כלומר: בתנאי “העולם האמיתי”, ללא התערבות החוקרים אלא רק דרך צפייה במתרחש, בלבד). המחקר כלל נתונים שנאספו מ-14 מטופלים בוגרים, בטווח גילים 32-68 (גיל ממוצע: 49.5 שנים) 86% מהם גברים, שה-PTSD שהם מתמודדים עמו מקושר לקרב צבאי.
המטופלים הציגו עמידות לטיפולים סטנדרטים מקווי טיפול רבים, לפני תחילת הטיפול בקנאביס (7.7 שנים בממוצעף בטווח של שנה ועד 17 שנים תחת טיפול סטנדרטי), המעקב על נתוני המטופלים היה בממוצע 1.1 שנים ונע בין חצי שנה ל-3 שנים.
ממצאי המחקר הראו שיפור מובהק סטטיסטית באיכות ובמשך השינה הסובייקטיבית (לפי שאלון PSQI) ובציון השינה הכללי. חומרת מדדי ה-PTSD, לפי שאלון PDS) The Posttraumatic Diagnostic Scale), השתפרה משמעותית סטטיסטית, במדדים של: הפרעה, הימנעות ועמידה על המשמר (intrusiveness, avoidance, and alertness), אך לא נצפה שיפור בשכיחות הסיוטים.
לטענת החוקרים, מחקר זה הוא הראשון שפורסם ומציג נתוני מעקב ארוכי טווח לגבי יעילות קנאביס רפואי בטיפול ב-PTSD כרוני בשל קרב, אשר עמיד לטיפול. הם הוסיפו שעדיין ישנם מעט מדי מחקרים בתחום זה ושיש לזכור שהמערכת האנדוקנבינואידית פועלת בדרכים רבות, אפילו באותה ההתוויה, רק יכולה להיות שונה בין המגדרים וגילאים, מה שיכול לגרום להבדלים בהשפעה הקלינית.
סיכום של ד”ר יהושוע (שוקי) אבירם, דירקטור התחום הקליני והמדיקלי בסאיקי:
זהו מחקר מרתק וראוי לציון, ואחד היחידים בתחום שחשוב מאוד לחקור אותו. חשוב להוסיף שכמו מחקרים רבים בתחום הקנאביס הרפואי הבוטני, גם כאן, מידע נוסף על הטיפול עצמו, כמו סוג או “זן” הקנאביס, כמות/מינון, אופן הצריכה ועוד, יכלו לסייע להתאים את ההנחיות הקליניות גם למטופלים אחרים – חיילות וחיילים שהקריבו את עצמם בשביל להגן על המדינה, בכדי לשחזר את תוצאות היעילות החשובות שמוצגות במחקר זה. בנוסף, נתונים על בטיחות הטיפול, ובכללם שיעורי תופעות הלוואי שדווחו במחקר זה, היו יכולים לסייע משמעותית לתהליך קבלת החלטות קליניות בטיפול ב-PTSD עם קנאביס רפואי.
אני מסכים שהטרוגניות הקנאביס הרפואי שיש בשוק, לפי המחקרים שפורסמו עד היום וגם לפי דיווחים של רופאים ומטופלים מהשטח, משתנה בהשפעתו בין קבוצות רבות, אך כפי שכבר הראיתי במחקר שערכתי על משאף סאיקי-אייר (מחקר מספר 6 בעמוד המחקרים שערכה חברת Syqe), ברגע שמספקים למטופל טיפול בקנאביס הדיר מאצווה לאצווה, בצורה מדידה ועקבית, ההבדלים הללו, שככל הנראה נובעים מהטיות צריכה של זנים ומינונים שונים בין גברים ונשים, נעלמים.
המחקר הנוכחי בחן מטופלים שהציגו עמידות למגוון טיפולים סטנדרטיים לפני שהחלו את הטיפול בקנאביס וזה מביא אותי למחשבה הבאה: היום, קיים בישראל טיפול הדיר, עקבי ובמינונים נמוכים (במק”ג) בעזרת קנביס רפואי. טיפול שיכול – בטיטרציה נכונה ובהתאמת מינון אישי, לצמצם ואף למנוע תופעות לוואי לא רצויות שהקנביס מביא. הטיפול הזה מתאפשר, כרגע, רק באמצעות משאף שיכול להוות קו ראשון בטיפול בקנביס רפואי, בלי שהמטופל יצטרך להתנסות קודם בטיפולים אחרים.
Nacasch N, Avni C, Toren P. Medical cannabis for treatment-resistant combat PTSD. Front Psychiatry. 2023;13(1014630):1–7.