חוקרים טוענים, כי ההשפעה הפסיכולוגית של הטיפול בקנאביס רפואי אינה ידועה עדיין, זאת למרות שהקנאביס הוא אחד מהצמחים הנחקרים ביותר.
מטרת המחקר הזה הייתה להעריך את השינויים קצרי הטווח באיכות החיים הקשורה לבריאות (health-related quality of life – HRQoL), במהלך שלושה חודשים של טיפול בקנאביס רפואי.
מחקר זה בוצע באופן פרוספקטיבי ותצפיתי (ללא התערבות) בקרב מבוגרים שקיבלו המלצה לטיפול בקנאביס רפואי על ידי רופא, בכל אחת מ-20 האינדיקציות המאושרות לטיפול בפנסילבניה, ארה”ב. מטופלים במחקר דיווחו על מידע דמוגרפי, ומילאו שאלון חצי מובנה לפני תחילת הטיפול ו-3 חודשים מתחילתו שכלל את שאלון איכות החיים המקובל בתחום Short Form-36 (SF-36).
השינויים בזמן נבחנו בעזרת מבחני T-test מזווגים.
בסך הכול, גויסו למחקר 438 מטופלים, בגיל ממוצע של 46 שנים. כ-66% מהם היו נשים. בכל המדדים שהשאלון בחן, בכלל זה: תפקוד גופני, מגבלות בתפקוד, רווחה נפשית, כאב גופני, תפקוד חברתי, אנרגיה ועייפות ובריאות כללית, נמצא שיפור משמעותי, סטטיסטית, לאחר 3 חודשי הטיפול בקנאביס רפואי.
ממצאים מעניינים נוספים היו שגיל המטופל (כמדד לינארי) נמצא, באופן מובהק סטטיסטית, כמנבא שלילי לשיפור רמת התפקוד הגופני, לשיפור במגבלות ביצוע תפקידים בשל מצב גופני ולשיפור בכאב., באופן כללי, מבוגרים דיווחו על שיפור פחות טוב מאשר דיווחו המטופלים הצעירים.
מסקנות החוקרים היו שכבר לאחר 3 חודש טיפול בקנאביס רפואי ניתן לראות שיפור ברבדים רבים של איכות החיים ושגיל הוא המדד המנבא העיקרי לרמת השיפור שניתן לצפות לה.
מסקנות של ד”ר יהושוע (שוקי) אבירם, דירקטור התחום הקליני בסאיקי:
אני שמח לראות מחקר נוסף, בגודל מדגם מכובד של מעל 400 מטופלים שעוסק בהשפעת הקנאביס הרפואי על איכות החיים. גם למטופלים וגם למטפלים בקנאביס רפואי חשוב להבין את ההשפעות המטיבות הללו שפוטנציאלית יכולות לעזור גם להם. עם זאת, איני יכול שלא לתהות מדוע חוקרים ברחבי עולם ממשיכים להריץ מחקרים מסוג זה מבלי לאסוף את המידע הכי חשוב, אולי, לגבי סוג הקנאביס שאותו צרכו המטופלים; מה היו ריכוזי החומרים הפעילים, באיזו צורת מתן טופלו וכו’. הרי אין שום דרך לשחזר את ממצאי המחקר בצורה זו, ולאפשר זאת, זו אבן הפינה של כל מחקר איכותי.
זאת ועוד; החוקרים הדגימו את השיפור באיכות החיים, אבל התעלמו מהצד השני של המטבע – בטיחות הטיפול. החוקרים כלל לא ערכו או לא פרסמו דיווחים על תופעות לוואי של הטיפול, וזו, לדעתי, נקודה מאוד בעייתית שהייתי שמח לקבל עליה תשובה, שכן גם תופעות לוואי מהוות קשר ישיר לאיכות החיים של המטופלים.
Lent MR, Mccalmont TR, Short MM, Dugosh KL. Changes in health‑related quality of life over the first three months of medical marijuana use. J Cannabis Res [Internet]. 2024;6(36):1–8. Available from: https://doi.org/10.1186/s42238-024-00245-9