פיברומיאלגיה היא תסמונת שמאפיינת בכאב מפושט, עייפות, שינה לא איכותית, הפרעות במצב הרוח ובפגיעה קוגניטיבית לעיתים. שכיחות התסמונת היא 2-8 אחוזים מהאוכלוסייה. אמנם כבר נעשה מחקר קליני מבוקר בעבר על השפעת שמן קנאביס על עוצמת הכאב של מטופלות אלו, אבל לא הייתה לו השפעה משמעותית על הספרות המדעית, וגם המחקרים על נתוני ה”עולם האמיתי” שפורסמו בשנים האחרונות על יעילות ובטיחות הטיפול בקנאביס רפואי לתסמונת זו, טרם גרמו לכך שהתסמונת תאושר ברשימת ההתוויות המאושרות לקבלת קנאביס רפואי בישראל – אף לא ברפורמה האחרונה שנכנסה לתוקף באחד באפריל, 2024. עם זאת, היום, מאות ואולי אלפי מטופלות שסובלות מתסמיני הפיברומיאלגיה בישראל, כבר מקבלות טיפול בקנאביס רפואי.
מטרת המחקר הזה הייתה להעריך את סיבת השימוש בקנאביס לטיפול בסימפטומים השונים של תסמונת הפיברומיאלגיה.
בקרב המטופלות המאובחנות ומטופלות בפיברומיאלגיה במרפאת Mayo Clinic במינסוטה, ארה”ב, נשלח סקר אלקטרוני אנונימי באותה נקודת זמן.
מתוך 5,234 מטופלות פיברומיאלגיה, 1,336 מהן, כרבע (25.5%) מהמדגם, עברו את הרף כדי להיכלל בניתוח הנתונים.
הגיל החיציוני של המדגם היה 48 שנים, ומרבית המדגם היו נשים (מעל 85%).
כמעט מחצית מהמשיבות על הסקר (49.5%) דיווחו על צריכת קנאביס מאז שקיבלו את האבחנה של פיברומיאלגיה.
הסיבות העיקריות שבעטיין נצרך הקנאביס היו כאב (כ-99%), עייפות (כ-96%), לחץ, חרדה או דיכאון (כ-94%) והפרעות שינה (82%).
מרבית המטופלות שצרכו קנאביס דיווחו בנוסף שמאז שהתחילו, חל שיפור בסימפטומים של הסטרס, חרדה, דיכאון והפרעות שינה.
החוקרים סיכמו את מחקרם בכך שהיות ורבות מהמטופלות עם אבחנת פיברומיאלגיה כבר מטופלות בקנאביס, על הרופאים ללמוד יותר על הטיפול הזה בכדי שיוכלו לדון עם המטופלות על החלופות הרפואיות שעומדות בפניהן.
סיכום של ד”ר יהושוע (שוקי) אבירם, דירקטור התחום הקליני והמדיקלי בסאיקי:
זהו מחקר חשוב מאוד ששם זרקור על אבחנה שלרוב מתעלמים ממנה מסיבות רבות, שלרוב הן לא נכונות, היות שפיברומיאלגיה היא תסמונת קשה שמשפיעה על כל תחומי החיים והתפקוד וחשוב לתת לאבחנה ולמטופלות בה מקום בדיון הרפואי.
המחקר הזה מראה שרבות מהמטופלות בפיברומיאלגיה בוחרות את הטיפול בקנאביס בשל הסימפטומים שלהן ונראה שיש שיפור עבור חלקן, שזה דבר מאוד משמח.
עם זאת, המחקר הזה לא יוכל לקדם את הטיפול בקנאביס רפואי עבור המטופלות הללו בעולם הרפואי משום שהוא מחקר חתך (cross-sectional) שלא באמת ניתן ללמוד ממנו ברמה גבוהה על היעילות של הטיפול, ובוודאי לא על הבטיחות שלו, משום שהחוקרים בחרו שלא לשאול את המטופלות לגבי תופעות הלוואי שמהן הן סבלו במהלך הטיפול, וזה מידע קריטי עבור הרופאים כדי שיוכלו לקבל החלטה לגבי יחס העלות-תועלת (risk-benefit) של כל טיפול.
בנוסף, לא ניתן להבין מהמחקר הזה באיזה קנאביס נעשה שימוש במהלכו ובאיזו צורת מתן הוא נצרך. כל זאת ועוד, מקשים על הסקת מסקנות מרחיקות לכת מהמחקר הזה.
Singla, A., Anstine, C. V., Huang, L., Rosedahl, J. K., Mohabbat, A. B., & Philpot, L. M. (2024, April). A cross-sectional survey study of cannabis use for fibromyalgia symptom management. In Mayo Clinic Proceedings (Vol. 99, No. 4, pp. 542-550). Elsevier.