מתוך כלל המטופלים המאובחנים במחלה אונקולוגית, כ-38% יסבלו מכאב ברמה בינונית או חמורה. חשוב לציין שכ-55% מהמטופלים העוברים טיפולים למחלה אונקולוגית ו-66% מהמטופלים המאובחנים במחלה אונקולוגית מתקדמת או גרורתית יסבלו מכאב.
טיפול בכאב על רקע מחלה אונקולוגית כולל גם תרופות אופיאטיות, תרופות נוגדות פרכוסים ותרופות נוגדות דלקת. יחד עם זאת, למרות הטיפול התרופתי הקיים, כשליש מהמטופלים עדיין יסבלו מכאב ברמה כזאת או אחרת וזאת בנוסף לתופעות הלוואי של התרופות האופיאטיות כמו בחילות, ישנוניות, עצירות.
בעקבות כך, חלק מהמטופלים מבקשים מהרופא המטפל שלהם לרשום בנוסף גם מוצרי קנאביס כטיפול על מנת להתמודד עם הכאב.
מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את היעילות והבטיחות של שימוש במוצרי קנאביס בקרב מטופלים אונקולוגיים.
המחקר בוצע בסגנון של מחקר תצפיתי רטרוספקטיבי. מדובר במחקר נוסף מרג’יסטרי (רשם) הקנאביס בקוויבק, קנדה. רשם זה אסף נתונים ממטופלים שהתחילו טיפול במוצרי קנאביס בין השנים 2015 ועד 2018. נעשו מעקבים על המטופלים בבייסליין (לפני תחילת הטיפול) ולאחר 3, 6, 9 ו-12 חודשים.
נתוניהם של 358 מטופלים אונקולוגיים נבחרו למחקר הנוכחי, מתוכם 340 מסרו את הנתונים שלהם בביסליין. הגיל הממוצע של המטופלים היה 57 שנים, כאשר 48% מהם היו גברים. כ-25% מהמטופלים קיבלו מוצרי קנאביס עשירים בטטרה-הידרו-קנביול (THC), 38% מהמטופלים קיבלו מוצרי קנאביס עם הרכב “מאוזן” של של THC וקנבידיול (CBD), ו-16% קיבלו מוצרי קנאביס העשירים ב-CBD.
כ-57% מהמטופלים צרכו את מוצרי הקנאביס בבליעה, 25% צרכו את מוצרי הקנאביס גם בבליעה וגם בתפרחת ו-13% צרכו את מוצרי הקנאביס בתפרחת בלבד.
מתוך 340 מטופלים, 165 (49%) ענו על השאלונים לאחר שלושה חודשים, 92 (27%) מהמטופלים אנו לאחר חצי שנה של הטיפול, 54 (16%) מהמטופלים ענו לאחר 9 חודשים של הטיפול ורק 31 (9%) מהמטופלים היו במעקב של שנה.
תוצאות המחקר מראות באופן כללי שיפור בכל המדדים של עוצמת הכאב (כמו במחקרים קודמים באוכלוסייה דומה), כולל שיפור של כאב ממוצע של בערך 1.7-1.4 נקודות בסולם עוצמת הכאב (0-10), שזה מכובד לקנאביס לכל הדעות.
בין כל מוצרי הקנאביס, מוצרי הקנאביס עם ההרכב ה”מאוזן” היו קשורים לירידה טובה יותר בעוצמת הכאב. בנוסף, החוקרים דיווחו על ירידה בצריכה של מינון התרופות האופיאטיות, כאשר המינון היומי של האופיאטים ירדה בממוצע ב 32% לאחר תקופה של שנה ביחס למינון היומי של אופיאטים בביסליין.
בסך הכול, דווחו 15 תופעות לוואי ברמת חומרה בינונית או קשה על ידי 11 מטופלים. שתי תופעות הלוואי דלקת ריאות ואירוע לבבי הוגדרו על ידי החוקרים כתופעות לוואי חמורות, אך החוקרים טענו שהן לא קשורות לשימוש במוצרי הקנאביס במחקר. החוקרים ציינו שרק חמישה מטופלים הפסיקו שימוש קנאביס במחקר בגלל תופעות הלוואי.
החוקרים סיכמו שמתן מוצרי הקנאביס למטופלים האונקולוגיים בטוח ויעיל בהורדת עוצמת הכאב ויכול לסייע בהפחתת המינון של תרופות אחרות לשיכוך הכאבים. בנוסף, הם ציינו שמוצרי קנאביס עם הרכב “מאוזן” הציגו יעילות טובה יותר לעומת מוצרי קנאביס עשירים ב-THC או ב-CBD.
מסקנות של ד”ר יהושוע (שוקי) אבירם, דירקטור התחום הקליני בסאיקי:
זהו בהחלט מחקר מעניין על אוכלוסייה גדולה יחסית של מטופלים לאורך תקופה ארוכה והוא יכול להיות בעל משמעות לבחינת הקשר בין טיפול בקנאביס רפואי והפחתת עוצמת הכאב. הנושא החשוב הנוסף שעולה מתוך תוצאות המחקר, הוא הורדת המינון היומי של האופיאטים בקרב מטופלים אונקולוגיים. זה חשוב מאוד משום שלתרופות אלו יש שיעור גבוה של תופעות לוואי קשות שעלולות לפגוע באיכות החיים של המטופלים הללו, אשר גם כך סובלים מאוד מהמחלה ומתופעות הלוואי בשל הטיפול בה.
יחד עם זאת, יש לי מספר הערות מתודולוגיות על המחקר עצמו:
- במחקר לא דווחו כלל מקרי מוות. באוכלוסיה שכזו של מטופלים אונקולוגיים זה מחשיד. במחקר שאני ערכתי בקרב אוכלוסייה דומה שקיבלו טיפול בקנאביס רפואי עם מעקב של חצי שנה, דיווחנו על 40% תמותה תוך חצי שנה. האם הסיבה למחסור בנתונים במעבר בין נקודות הזמן השונות הוא בשל הסיבה הזו או אחרות, אינו ידוע.
- תוצאות המחקר חלשות מאוד בפועל משום שמתוך למעלה מ-300 מטופלים בבייסליין, רק 90 ענו על רמת הכאב לאחר חצי שנה ו-53 ב-9 חודשים. והניתוחים הסטטיסטיים שבוצעו שם לא מתאימים לתוצאות הללו.
- עצם העובדה שרק מעט מהמטופלים דיווחו על תופעות לוואי (13 מטופלים בלבד) מעוררת חשד שמשהו לא היה תקין באופן איסוף המידע במחקר.
Aprikian S, Kasvis P, Vigano M, Hachem Y, Canac-Marquis M, Vigano A. Medical cannabis is effective for cancer-related pain: Quebec Cannabis Registry results. BMJ Support Palliat Care. 2024 Jan 8;13(e3):e1285-e1291