מחלת הפיברומיאלגיה יכולה לפגוע בתפקוד היום-יומי בעיקר, אך לא רק. מטופלים שאובחנו בפיברומיאלגיה מדווחים גם על כאב כרוני מפושט, עייפות ניכרת ועל פגיעה באיכות השינה. הטיפול הקונבנציונלי בפיברומיאלגיה כולל טיפול התנהגותי, טיפול בתנועה, טיפול תרופתי בנוגדי דיכאון וטיפול תרופתי בסימפטומים של כאב עצבי. יחד עם זאת, היעילות של הטיפול הקונבנציונלי מוגבלת בתסמונת זו.
קנאביס רפואי הוצע כאחד הפתרונות האפשריים להקלה בעוצמת הכאב בקרב מטופלים המאובחנים בפיברומיאלגיה.
מטרת סקירת הספרות הנוכחית הייתה לבחון את יעילות השימוש בקנאביס בקרב מטופלים המאובחנים בפיברומיאלגיה.
המחקר הנוכחי בוצע בסגנון של סקירת ספרות שיטתית. החוקרים חיפשו מאמרים ומחקרים במאגרי מידע מהימנים, לפי מילות חיפוש אשר כללו את צירוף המילים פיברומיאלגיה וקנאביס. בתוך מאגרי המידע נמצאו 1203 מחקרים אשר התאימו לסקירה. לאחר בדיקה של המחקרים, תשעה מחקרים נכללו בסקירה הסופית: ארבע מחקרים קליניים וחמישה מחקרים תצפיתיים.
בתשעת המחקרים נבדקה אוכלוסייה של 564 מטופלים מאובחנים בפיברומיאלגיה בטווח גילאים בין 33 ל-53 שנים. שיעור הנשים היה גבוה מאוד, טווח השיעור של הנשים במחקרים נע בין 73% ל-100%. מוצרי הקנאביס אשר נבדקו במחקרים היו: מוצר קנאביס סינטטי Nabilone, מיצוי קנאביס בצורת שמן או בכמוסות ותפרחת קנאביס. משך המעקב אחר המטופלים במחקרים היה בין 4 שבועות ל-24 שבועות.
מתוצאות המחקר, החוקרים מצאו שמוצרי קנאביס עשירים בטטרה-הידרו-קנביול (THC) הקלו על עוצמת הכאב ושיפרו את התיאבון ואת מצב הרוח. מוצרי הקנאביס העשירים ב-CBD נמצאו כבעלי אפקט אנטי-דלקתי ומקלים על עוצמת הכאב.
חוקרים מצאו שהשיעור של תופעות הלוואי עלה עם משך השימוש, כאשר תופעות הלוואי הנפוצות היו: ישנוניות, סחרחורת, בחילות והקאות, יובש בפה, תחושת “היי”, שיעול, צריבה בגרון, טכיקרדיה (דופק מואץ), גירוד בעיניים, תת לחץ דם ובעיות במערכת העיכול.
החוקרים סיכמו שקיימות הוכחות ברמת איכות מדעית נמוכה שבטווח זמן קצר של טיפול במוצרי קנאביס, נצפתה ירידה בעוצמת הכאב בקרב מטופלים המאובחנים בפיברומיאלגיה אשר טופלו במוצרי קנאביס. בנוסף, החוקרים סיכמו שבגלל שלא דווחו תופעות לוואי חמורות, מוצרי קנאביס יכולים להיות אפשרות טיפולית חלופית בטוחה לשימוש במטופלים שמאובחנים בפיברומיאלגיה.
מסקנות של ד”ר יהושוע (שוקי) אבירם, דירקטור התחום הקליני בסאיקי:
זהו מחקר חשוב שמראה לנו שלמרות שנכתבו מחקרים רבים על הקשר בין פיברומיאלגיה לקנאביס, רק חופן מהם הם ברמה שמספיקה בכדי להיכנס לסקירת ספרות אקדמית וגם אלו שנכנסו לסקירה, הוגדרו כרמה מדעית נמוכה.
יחד עם זאת, יש לראות בעדויות אלו עדות אנקדוטלית לאפשרות טיפולית במטופלים, ויותר נכון במטופלות היות ותסמונת זו שכיחה יותר בנשים, הסובלות מפיברומיאלגיה.
Strand NH, Maloney J, Kraus M, Wie C, Turkiewicz M, Gomez DA, Adeleye O, Harbell MW. Cannabis for the Treatment of Fibromyalgia: A Systematic Review. Biomedicines. 2023 Jun 2;11(6):1621