חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

קנאביס רפואי והשלכות על בריאות ובטיחות במקום העבודה

שימוש בקנאביס רפואי לעתים קרובות נבחן מהיבטים של יעילות ובטיחות. חשוב גם שהנושא של בטיחות השימוש בקנאביס הרפואי צריך להיבחן גם מהיבט של פגיעה בתפקוד במקום העבודה.

מטרת הסקירה הנוכחית הייתה לבחון את תופעות הלוואי של שימוש בקנאביס רפואי מהיבטים של תפקוד ובטיחות במקום העבודה.

מחקר זה בוצע בסגנון סקירת ספרות. מאגרי מידע Embase, Medline, PsychINFO, PubMed, Scopus, and Web of Science נסרקו במטרה לאתר סקירות הספרות העוסקות בתופעות הלוואי של קנאביס רפואי, ופורסמו בין השנים 2015-2021. 1326 סקירות הספרות נמצאו, לאחר הוצאה של כפילויות נשארו 481 סקירות. סקירות אלה נבדקו על ידי ארבע החוקרים. לסקירה הנוכחית נכנסו 31 סקירות ספרות.

החוקרים מצאו דיווחים על 133 תופעות לוואי שאינו חמורות ו-20 תופעות לוואי חמורות. ב-22 סקירות, בחילה דווחה על ידי 67% מהמטופלים, בעוד שב-20 סקירות אחרות, סחרחורת דווחה על ידי 67% מהמטופלים. תופעות הלוואי השכיחות הנוספות לפי מידת שכיחותן מהשכיחה לנדירה היו: יובש בפה, הקאות ועייפות. תופעות הלוואי הקשות השכיחות ביותר היו: דלקת בדרכי השתן, דלקת ריאות, שבר עקב נפילה בגלל הסחרחורת, ומחשבות על התאבדות. חשוב לציין שכ-80% מהתופעות הלוואי הקשות דווחו בסקירת ספרות אחת מתוך אלו שנסקרו.

החוקרים איגדו את תופעות הלוואי לפי ההשפעה שלהם על מערכות הגוף. אחרי האיגוד של תופעת הלוואי, הירדמות (Sedation), אשר כוללה בתוכה תופעות לוואי של עייפות, ישנוניות, ונמנום, נמצאה כתופעת הלוואי השכיחה ביותר.
לדעת החוקרים, הירדמות יכולה להשפיע על התפקוד במקום העבודה ולגרום לעלייה בשיעור הטעויות בעת ביצוע משימות.

במקום השני מבחינת השכיחות נמצאה תופעת הלוואי המאוגדת בחילה/הקאה (Nausea/Vomiting). לדעת החוקרים, למרות שניתן בקלות לטפל בתחושה של הקאה או בהקאה עצמה, ההתייבשות והעייפות שמגיעות בעקבות זאת יכולות לגרום לירידה בתפקוד במקום העבודה.

תופעת הלוואי המאוגדת השלישית בשכיחותה היא סחרחורת (Dizziness), הכוללת בתוכה תופעות לוואי כמו תחושה של חוסר יציבות, ורטיגו, ותחושה של “קלות ראש”. החוקרים סיכמו שסחרחורת יכולה לגרום לעלייה בשיעור תאונות העבודה עקב נפילות, אי יכולות לנהוג וירידה בתפקוד.

תופעת הלוואי המאוגדת הרביעית, לפי השכיחות, היא “אופוריה” (Euphoria). לדעת החוקרים, אופוריה כוללת בתוכה תופעות לוואי כמו תחושה של “היי” ותחושה של שיכרות. החוקרים סיכמו שתחושה של אופוריה עלולה להיות לא בטיחותית במקום העבודה.

החוקרים סיכמו שתופעות הלוואי של קנאביס רפואי יכולות להשפיע על רמת הבטיחות במקום העבודה משום שהן עלולות לגרום לירידה ברמת העירנות, ירידה בזמן התגובה, עלייה בשיעור ההיעדרות ממקום העבודה, ירידה ברמת הזהירות בנהיגה או בהפעלת מכונות, ולעלייה בשיעור הנפילות. בנוסף, החוקרים סיכמו שהנושא של שימוש בקנאביס רפואי ובטיחות בעבודה צריך להיבחן בצורה יסודית.

מסקנות של ד”ר יהושוע (שוקי) אבירם, דירקטור התחום הקליני בסאיקי:
מחקר זה חשוב מההיבט של סיווג השכיחות של תופעות הלוואי. למרות שהחוקרים היו מאוד שמרנים במסקנותיהם, עדיין קשה לטעון לחומרה של תופעות הלוואי מפני שלא דווח על משך הימשכותן, כמו תחושה של בחילה, או על חומרתן.
בסקירה, החוקרים זיהו שתופעות הלוואי העיקריות הן נמנום/סדציה, בחילות/הקאות, סחרחורת ואופוריה. מדובר באוכלוסייה בה מרבית המטופלים שנחקרו סבלו מכאב כרוני או אקוטי.
החוקרים סיכמו שתופעות לוואי אלו יוכלו להעלות את הסיכון/פגיעה במקום העבודה, כולל ירידה בעירנות ובזמני התגובה, עלייה בחיסור מהעבודה וירידה ביכולת לנהוג בבטיחות ולהפעיל מכשור כבד, וכן עלייה בסיכון לנפילות.

לקריאת המאמר המלא (באנגלית)>>

 

O’Neill V, Karanikas N, Sav A, Murphy P. Medicinal Cannabis and Implications for Workplace Health and Safety: Scoping Review of Systematic Reviews. Workplace Health & Safety. 2023;71(9):400-410

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

משאף ומחסנית SyqeAir

להפחתה מהירה בעוצמת כאב עצבי כרוני1, במינימום תופעות לוואי2-3 – לשיפור איכות השינה ואיכות החיים3-4.

לפרטים נוספים צרו איתנו קשר

  1. Almog, S, et al. (2020). European Journal of Pain, 24( 8 ), 1505-1516.
  2. Aviram, J, et al. (2021). European Journal of Pain, 25(2), 359-374.   בהשוואה לצורות המתן האחרות
  3. Aviram, J, et al. (2022). PAIN Reports, 7(3), e1011.   לאחר 120 יום טיפול במשאף
  4. Aviram, J, et al. (2023). Pharmaceuticals, 16(10), 1426.

אני רוצה לקבל מכם ניוזלטר דו חודשי!

תשלחו אותו בבקשה אל:

הטופס נשלח בהצלחה.
נשמח לחזור אליך בהקדם.
דילוג לתוכן