מידע רב נצבר בנושא של השפעת הקנאביס על חומרי הרדמה. השימוש בקנאביס לצורכי פנאי נפוץ מאוד בארה”ב. יחד עם זאת, טרם פורסמו קווים מנחים למרדימים אשר מספקים הנחיות מדויקות לטיפול טרום, תוך ובתר ניתוחי, במטופלים תחת השפעה של קנאביס.
מטרת המאמר הזה הייתה לפרסם נתונים עדכניים ממחקרים בנושא והנחיות למרדימים בטיפול במטופלים אשר צורכים קנאביס ומועמדים לעבור הליך פולשני הכולל הרדמה.
ההנחיות לניהול מטופלים הצורכים מוצרי קנאביס ומועמדים להליך פולשני עם הרדמה, נכתבו על ידי פאנל המומחים של ה-ASRA = American Society of Regional Anesthesia and Pain Medicine.
לקבלת קונצנזוס נדרשה הסכמה של יותר מ-75% מחברי פאנל המומחים.
בתשע השאלות שנבחרו, הגיעו ל100% הסכמה בסבב ההחלטות השלישי.
להלן השאלות הקריטיות מבין אלו שהועלו בפני חברי הפאנל ותשובותיהם בקצרה מהקונצנזוס בפאנל:
1. האם צריך לאסוף מידע על שימוש במוצרי קנאביס עבור כלל המטופלים שדורשים הרדמה, לפני הפרוצדורה ואיזה מידע צריך להיאסף, במידה וכן?
תשובה: בהחלט כן, ישנו חשש להשפעות טיפול במוצרי קנאביס על תגובות פיזיולוגיות ואינטראקציות עם חלק מתרופות ההרדמה.
בקנאביס הנמכר לצורכי הפנאי יש סיכוי לזיהום הקנאביס על ידי הדברה, מתכות כבדות, וקרצינוגנים שיכולים להשפיע על מהלך הניתוח.
מטופלים שצורכים קנאביס לפני ניתוח לרוב מדווחים על רמות גבוהות יותר של כאב לאחריו.
צריך לקבל מידע לגבי מדדים שונים כמו סוג המוצר, מועד הצריכה האחרון, דרך המתן, כמות ותדירות השימוש.
2. אילו עדויות קיימות לגבי המשך או הפסקת מוצרי קנאביס לפני ניתוח אלקטיבי (יזום) והאם זו סיבה לדחיית הניתוח?
תשובה: עישון קנאביס יכול לגרום לעליה בקצב לב ובלחץ דם במהלך השעתיים הראשונות שלאחר העישון. עישון קנאביס יכול להעלות את הסיכון להתקף לב במהלך הניתוח במידה והעישון בוצע בטווח של שעתיים לפני הניתוח. מומלץ לדחות ניתוחים אלקטיביים עבור מטופלים במצב הכרה ושיקול דעת מעורפלים בגלל צריכת קנאביס. מומלץ לדחות ניתוחים אלקטיביים לפחות שעתיים ממועד עישון הקנאביס. יש לבחון ביצוע ניתוחים אלקטיביים בסמוך לשימוש במוצרי קנאביס שלא באמצעות עישון.
3. מה ההנחיות לגבי נשים בהריון לפני ניתוח קיסרי הצורכות קנאביס?
תשובה: יש להימנע מצריכת קנאביס לפני הניתוח וגם לאחריו בתקופת הפוסט-פרטום. יש לציין שאזהרת השימוש בקנאביס במהלך הריון והנקה קיימת בעקבות סיכון אפשרי לעובר ולילוד. לא נמצאו עדויות מחקריות חזקות מספיק לגבי סיכון מוגבר במהלך הלידה או במהלך ניתוח קיסרי בעקבות שימוש בקנאביס במהלך הריון.
4. האם יש להתאים את מינוני התרופות ההרדמה ואת האנלגטיקה שנצרכת לפני ותוך כדי הניתוח במטופלים עם שימוש קודם בקנאביס?
תשובה: התאמות המינון במהלך הניתוח צקיכות להיעשות לפי התגובה הקלינית.
5. האם יש צורך לשנות את מדדי ההנשמה במטופלים הצורכים קנאביס?
תשובה: אין הרבה מחקרים אבל כנראה שבצריכה פומית אין צורך בכך. אין מספיק עדויות בנוגע לצריכה בשאיפה של קנאביס, כדי להצדיק מתן הנחיות לשינוי של מדדי הנשמה במהלך הרדמה
6. האם מטופלים שהשתמשו במוצרי קנאביס בסמוך לניתוח זקוקים להנחיות מיוחדות אחרי הניתוח?
תשובה: שימוש במוצרי קנאביס קשור לסיכון גבוה יותר לפתח בחילות והקאות אחרי הניתוח ולהאטה בפעילות המעיים. מטופלים המשתמשים בקנאביס יכולים לחוות כאב חזק יותר אחרי הניתוח. התמכרות לקנאביס או הימצאות תחת השפעה של קנאביס במהלך הניתוח קשורים לעליה בשיעור של אוטם שריר הלב או אירוע מוחי אחרי הניתוח. יחד עם זאת, לא מומלץ לבצע ניטור נוסף לסיבוכים לבבים או נוירולוגיים אחרי הניתוח. מומלץ לטפל בכאב אחרי הניתוח בשילובי תרופות לשיכוך הכאב, כאשר שימוש באופיאטים מומלץ לשיכוך כאב מתפרץ.
7. האם שימוש באופיאטים ובמוצרי קנאביס מצריך התייחסות מיוחדת והאם צריך לבצע את ההתאמה למינון האופיאטים אחרי הניתוח?
תשובה: ישנם מטופלים עם הרגלי צריכה של קנאביס אשר משנים את התגובה שלהם לכאב וההשפעה של אופיאטים על הכאב עלולה להיות שונה עבורם. קיימים מחקרים אשר מצאו קשר בין שימוש בקנאביס לפני פעולה פולשנית ועליה ברמת הכאב ועליה במינון האופיאטים שנדרשו אחרי הפעולה הפולשנית. יחד עם זאת, החוזק המדעי של הקשר הזה נמוך. לפי כך, אין הצדקה מחקרית לשנות את מינון האופיאטים הניתנים אחרי הניתוח בעקבות שימוש בקנאביס לפני הניתוח.
8. האם ניתן לצפות לתופעות גמילה מקנאביס לאחר הניתוח במטופלים הצורכים קנאביס?
תשובה: כנראה שכן, בעיקר בקרב מטופלים שצורכים קנאביס במינונים גבוהים. ניתן לטפל במצב על ידי מתן של אגוניסט THC (דרונבינול).
סיכום של ד”ר יהושוע (שוקי) אבירם, דירקטור התחום הקליני בסאיקי:
אמנם אין הרבה מידע בתחום זה, אבל זוהי התייחסות חשובה מאוד לאור העלייה בשיעור צריכת הקנאביס הרפואי והחברתי בעולם.
רופאים מנתחים ורופאים מרדימים וכלל צוות חדר הניתוח צריכים להיות מודעים להנחיות אלו כדי לשמור על בטיחות מטופליהם.
Shah S, Schwenk ES, Sondekoppam RV, Clarke H, Zakowski M, Rzasa-Lynn RS, Yeung B, Nicholson K, Schwartz G, Hooten WM, Wallace M, Viscusi ER, Narouze S. ASRA Pain Medicine consensus guidelines on the management of the perioperative patient on cannabis and cannabinoids. Reg Anesth Pain Med. 2023 Mar;48(3):97-117