המקור של הקנבינואידים הוא צמח הקנאביס. יחד עם זאת, אפשר ליצר קנבינואידים גם בתהליך מלאכותי ולהפוך אותם לרכיבים הפעילים בתרופות, לדוגמה nabilone. קנבינואידים מיוצרים גם על ידי גוף האדם עצמו, והם נקראים אנדוקנאבינואידים (endocannabinoids). לאנדוקנאבינואידים יש תפקיד חשוב בתהליך התפתחות התאים מסוימים, בהשפעה על מצב הרוח, התאבון, ועל מערכת הקרדיווסקולרית וגם על וויסות הכאב.
מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את היעילות והמעמד הקליני של קנאביס רפואי ומוצרי הקנאביס השונים על סמך המסקנות מתוך מחקרים הקליניים ופרה-קליניים.
המחקר בוצע על ידי חוקרים מברזיל שניסו לברר האם יש אפשרות להבין מהספרות הקיימת יכולת להבין מהי היעילות האנלגטית והפוטנטיות (חוזק ההשפעה) של הקנבינואידים.
המחקר בוצע בסגנון של סקירת הספרות. החוקרים חיפשו בעזרת מילות חיפוש מחקרים בטווח זמן של 12 שנה בתוך מאגר המחקרים של PubMed. מילות החיפוש תמיד כללו אחד מהמילים הבאים: קנאביס או קנבינואיד. כל המחקרים שנמצאו סווגו לפי סוג הכאב שנבדק במחקר.
לפי תוצאות הסקירה, במחקרים הפרה-קליניים (מחקרים שמשתתפים בהם בעיקר חיות) נמצא שקנבינואידים יכולים להשפיע על הכאב, כאשר הרצפטורים לקנבינואידים נמצאים ברוב החלקים של מערכת העצבים של בעלי החיים. בעלי חיים שקיבלו קנבינואידים הראו ירידה בעוצמת התגובה של העצבים הפריפריים לכאב הנוירופטי (עצבי) ולכאב ממקור דלקתי.
חוקרים מצאו גם שחלק מהמחקרים הקליניים הצביעו על יעילות נמוכה בטיפול בכאב כרוני בעזרת קנבינואידים. החוקרים ציינו שהשונות בתוצאות של המחקרים הקליניים הייתה גדולה מאוד, כאשר חלק מהמחקרים הקליניים היו ברמה מדעית נמוכה. החוקרים הציגו את התוצאות של סקירות הספרות העדכניות אשר הצביעו על פוטנציאל טיפולי של הקנאביס רפואי או מוצרי הקנאביס בכאב עצבי, אך רק כטיפול בקו שלישי או רביעי.
בנוסף, החוקרים דיווחו שאין מחקרים ברמה קלינית גבוה להוכחת היעילות של הטיפול בקנאביס רפואי בכאב עצבי. יחד עם זאת, החוקרים הציגו תוצאות של מחקר על 15 מטופלים שבו היה דיווח על ירידה משמעותית בעוצמתה כאב הנוירופטי הכרוני כתוצאה מהטיפול במוצרי קנאביס עשירים ב-THC לעומת טיפול בפלצבו. בנוסף, החוקרים דיווחו על מחקרים אשר מצאו ששימוש בקנאביס רפואי במטופלים מאובחנים ב-HIV יכול להפחית את עוצמת הכאב הנוירופטי. החוקרים ציינו גם שתרופות הכוללות קנבינואידים סינטטים כמו dronabinol, nabinol, nabiximol יכולים לגרום להשפעה קלה של שיכוך הכאב אך הדגישו שהמחקרים אשר בדקו את ההשפעה של התרופות האלו היו שונים מאוד.
כמו כן, החוקרים הציגו סקירת ספרות אשר מצאה ש-20% מהמטופלים המאובחנים בכאב מוסקולוסקלטלי (שריר-עצם), דיווחו על שיפור ברמת הכאב. יחד עם זאת, החוקרים ציינו שבמחקר קליני מבוקר, עם הקצאה אקראית וסמיות כפולה מצא שטיפול בכאב גב תחתון במוצר קנאביס עשיר ב-CBD אינו שונה מטיפול בפלצבו.
לסיכום מחקרם, המסקנות של החוקרים היו שאין החלטה חד משמעית לגבי שימוש במוצרי קנאביס לטיפול בכאב במטופלים מאובחנים בפיברומיאלגיה. מחקרים אשר בדקו את ההשפעה של הטיפול בקנאביס רפואי או מוצרי קנאביס במטופלים מהאובחנים במחלה אונקולוגית מתקדמת, לא הראו שיפור ברמת הכאב ובספרות לא נמצאה הוכחה מספיקה שתצדיק טיפול בקנאביס רפואי או במוצרי קנאביס בכאב מתפרץ.
בנוסף, נכון למועד כתיבת מאמר זה אין מספיק הוכחות חזקות כדי להגדיר רמת היעילות של קנבינואידים לשיכוך כאב. יחד עם זאת, החוקרים סיכמו שבחלק מהקווים המנחים לטיפול בכאב אושר השימוש בקנאביס רפואי או במוצרי קנאביס אך רק בקו טיפול שלישי או רביעי עם המלצות חלשות.
סיכום של ד”ר יהושוע (שוקי) אבירם, דירקטור התחום הקליני בסאיקי:
זהו סיכום מעניין של הידע הקיים בטיפול בקנאביס רפואי ומוצרי הקנאביס לפי ההתוויות הספציפיות. יחד עם זאת, החוקרים לא הדגישו מספיק את ההבדל בין מוצרי הקנאביס השונים ולא בדרך המתן.
הם ציינו גם למרות שישנם מספר קווים מנחים שהטיפול בקנאביס מומלץ בהם כקו טיפול שלישי או רביעי, ברוב המקרים ההמלצה חלשה.
מסקנות הסקירה היא שיש מחסור בידע איכותי בשאלות המחקר ויש צורך במחקרים קליניים ופרה קליניים נוספים ובאיכות גבוהה בשביל לענות על שאלת המחקר שהועלתה.
Efficacy and analgesic potency of cannabinoids considering current available data Marcus Vinícius Morais; Mauro Almeida; José Oswaldo de Oliveira Junior vol.6, nSuppl. 1, p.12-18, 202