שני אתרים, painrelief.com ו-newsweek.com פרסמו בשנת 2022 כתבות שבהן צוטט מחקר של ד”ר אבירם, שבוצע על ידו במסגרת מחקר הדגל שלו בפוסט-דוקטורט בהנחיית פרופ’ דוד (דדי) מאירי בפקולטה לביולוגיה שבטכניון.
במחקר המדובר חקר ד”ר אבירם את יעילות ובטיחות השימוש במוצרי קנאביס להפחתת סימפטומים הקשורים למחלת הסרטן בקרב מטופלים אונקולוגיים.
למחקר גויסו 404 מטופלים אונקולוגיים שקיבלו, לראשונה, אישור ממשרד הבריאות להשתמש במוצרי קנאביס להקלה בסימפטומים הקשורים למחלת הסרטן, למטרת מעקב אחר מצבם: לפני תחילת הטיפול, לאחר חודש, 3 חודשים וחצי שנה. בכל אחת מנקודות המעקב המטופלים ענו על שאלונים שבדקו את עוצמת הסימפטומים הקשורים לסרטן, תפקוד מיני, משקל, עוצמת הכאב, קטסטרופיזציה של כאב, איכות חיים, איכות שינה, רמת הדיכאון ורמת החרדה.
בימים שלפני תחילת הטיפול, 12 מטופלים נפטרו, 31 התחילו טיפול לפני שאלון הבסיס ולכן הוצאו מהמחקר וסיבות נוספות אחרות. סך הכל, 324 מטופלים התחילו טיפול, ו-212, 158 ו-120 ענו במעקבים, בהקבלה לנקודות המעקב.
סך הכל 126 (38%) מטופלים ענו על שאלון המעקב לאחר שישה חודשים, בסוף תקופת המעקב. 17 מהמטופלים אבדו למעקב, 11% נטשו את הטיפול בקנאביס בגלל תופעות הלוואי, 7% דיווח על חוסר יעילות של הטיפול בקנאביס ו-21% נפטרו ממחלתם בחצי השנה מתחית הטיפול.
במהלך תקופת המעקב נצפתה ירידה מובהקת סטטיסטית בכל מדדי התוצאה שנבדקו פרט למשקל. למרות שישנה תפיסה שקנאביס מעלה תיאבון ועל ידי כך ישפר את מצבם התזונתי של מטופלים אונקולוגיים, נתוני המחקר הזה הראו שלא היה שינוי במשקל או ב-BMI של המטופלים.
ממצא מעניין נוסף היה שאמנם מרבית הגברים דיווחו על שיפור במגבלות בתפקוד המיני שלהם מאז תחילת הטיפול בקנאביס רפואי, נשים דיווחו לרוב על הרעה במדד זה.
מבחינת בטיחות הטיפול, נמצא במחקר שבין 20-30 אחוזים מהמטופלים דיווחו על לפחות תופעת לוואי אחת מהטיפול, כאשר מרבית תופעות הלוואי דווחו כקשורים למערכת העצבים, מערכת העיכול, נפשיות, קשורות לראיה, לשמיעה ועוד.
ד”ר אבירם סיכם ששימוש במוצרי הקנאביס יעיל ובטוח בהפחתת הסימפטומים של המחלת הסרטן.
אתר painrelief.com פרסם ראיון עם פרופ’ דוד מאירי בנושא יעילות השימוש בקנאביס להקלה בכאב בקרב מטופלים אונקולוגיים. פרופ’ מאירי מציין שהמחקר של ד”ר אבירם יכול לספק את המידע הנחוץ לגבי יעילותו קנאביס בהקלה בעוצמת הכאב של מטופלים אונקולוגיים, לא רק עבור מטופלים עצמם אלא גם עבור רשויות וקובעי המדיניות.
אתר Newsweek.com סיכם את הממצאים של המחקר של ד”ר אבירם בדגש על יעילות ובטיחות של השימוש במוצרי הקנאביס בקרב מטופלים אונקולוגיים. באתר הדגישו את ממצאי המחקר של ד”ר אבירם בהם מדווח ש-40% מהמטופלים בחרו להפסיק את הטיפול במשככי כאבים כלשהן במהלך תקופה של שישה חודשים השימוש במוצרי קנאביס. בנוסף, לדעת המחברי הכתבה באתר מתוך המחקר, ניתן להסיק שמוצרי הקנאביס עשויים לשמש כחלופה לתרופות אופיאטיות במקרים בהם הן אינן נדרשות או אינן נחוצות בקרב חולי סרטן.
מסקנות של ד”ר יהושוע (שוקי) אבירם, דירקטור התחום הקליני בסאיקי:
זהו בהחלט אחד המחקרים שדרשו משאבים אינסופיים עבורי במהלכו. המטרה החשובה של לבדוק האם באמת התפיסה של יעילות הטיפול בקנאביס רפואי עבור מטופלים אונקולוגיים היא קריטית היות והם נמצאים במקום כל כך פגיע בחייהם והעובדה שאין על כך כמעט שום מידע אמין הפריעה לי מאוד.
מורכב מאוד לדון בבטיחות הטיפול לפי תוצאות המחקר הזה לאור אחוז התמותה הגבוה במהלכו, אך בהינתן אוכלוסיית המחקר ומצבה הקשה, ניתן להניח שמקרי המוות קרו בשל המחלה ולא כתופעת לוואי חמורה בשל הטיפול שגרם לכך. ניתן גם לתמוך בכך בהשוואה למעקב במחקר שפרסמתי במהלך הדוקטורט שלי על מטופלי כאב כרוני במעקב של שנה לאחר תחילת טיפול בקנאביס רפואי ושם אחוז התמותה עמד על 0.2%. עם זאת, במחקר זה, כנראה בשל כך שרוב המטופלים צרכו מוצרי שמן קנאביס, כן רואים שיעור גבוה יותר של תופעות לוואי במערכת העיכול מאשר במחקרים אחרים שמטופלים צרכו בהם את הקנאביס בשאיפה.
עם זאת, כמה שאני מעריך את תוצאוות יעילות המחקר שהצגתי פה, עדיין אני מבין את מגבלות המחקר בכך שלאור ההטרוגניות של אופן צריכת הקנאביס, עשרות המוצרים השונים, מקשה על הסקת מסקנות עבור האוכלוסיה הכללית של מטופלים אלו משום שסביר להניח שרבים מהמוצרים שהם צרכו כבר לא נמצאים בשוק או שהשתנו רבות במהלך השנים עד היום.
המאמר המלא (אתר newsweek)>
המאמר המלא (אתר painrelief)>