כאב כרוני מוגדר ככאב אשר נמשך מעל שלושה חודשים. שליש עד חצי מכלל האוכלוסייה הבוגרת בבריטניה (UK) יסבלו מכאב כרוני במהלך חייהם. מוצרי קנאביס אשר כוללים בתוכם גם טטרה-הידרו-קנביול (THC) וקנבידיול (CBD), נתפסים כמוצרים אשר עשויים להקל על הכאב הכרוני וזאת בשל היכולת שלהם להשפיע על המערכת העצבים הפריפרית והמרכזית.
מדובר במאמר נוסף שפורסם על נתוני הרג’יסטרי על קנאביס ב-UK אשר אוסף מידע באופן סיסטמי מכל המטופלים על סדרה של שאלונים לפני תחילת הטיפול ולאחר חודש, 3 חודשים וחצי שנה.
מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבדוק את השינוי במדדי איכות החיים, הכאב הכרוני, ובטיחות בקרב המטופלים המשתמשים במוצרי הקנאביס. במאמר הנ”ל, מפורסמים בפעם השנייה, נתונים על מוצרים של חברת קנאביס ספציפית אחת (Adven, Curaleaf- :חברה גרמנית, Curaleaf International subsidiary Adven GmbH (“Adven”)). ההבדל מהמחקר הקודם הוא שהפעם אוכלוסיית המחקר היא גדולה יותר, אשר חלק גדול מהם (כ-46%) צרכו מוצרי שמן (כ-46%) אבל הרוב (כ-50%) שילבו תפרחות ושמן (כ-50%) ומעט (5%) צרכו רק תפרחות.
המטופלים מילאו שאלונים להערכת רמת הכאב, איכות השינה, דיכאון וחרדה ואיכות החיים בכל נקודות המעקב. החוקרים כללו במחקר רק את המטופלים שקיבלו מוצרי קנאביס של Adven ורק לאבחנה של כאב כרוני.
תוצאות המחקר מראות שמתוך 761 המטופלים שנכנסו למחקר, כ-28% מהמטופלים אבדו למעקב בחודש ראשון, כ-37% אבדו למעקב אחרי שלושה חודשים וכ-59% מהמטופלים אבדו למעקב אחרי שישה חודשים. בסוף, אחרי חצי שנה של טיפול במוצרי הקנאביס, נשארו במחקר 154 (כ-20%) מהמטופלים שהתחילו את הטיפול (80% דרופאאוט).
מעניין לציין שהחוקרים דיווחו שבקרב המטופלים אשר טופלו בשמן קנאביס בלבד נצפה שיפור מובהק במדדי הכאב, איכות השינה, איכות החיים, חרדה ודיכאון ברוב נקודות המעקב. המטופלים שהשתמשו בתפרחת בלבד דיווחו על שיפור משמעותי במדדי הכאב, איכות החיים ואיכות השינה לאחר תקופה של חודש ושלושה חודשים.
מטופלים שנטלו גם שמן וגם תפרחת דיווחו על שיפור משמעותי במדדי הכאב, חרדה, דיכאון, איכות השינה ואיכות החיים ברוב נקודות המעקב.
חשוב לציין גם לגבי בטיחות הטיפול ש-1273 תופעות לוואי דווחו על ידי 42% מהמטופלים במדגם, כאשר אחוז הדיווח על של תופעות לוואי היה גבוה בקרב המטופלים צרכני השמן בלבד (26%) לעומת המטופלים אשר השילוב שילבו שמן עם תפרחות (15%).
מכלל המדגם, כ-26% דיווחו על לפחות תופעת לוואי אחת, כאשר מרביתן היו ברמת חומרה סובייקטיבית נמוכה ובינונית. תופעת לוואי אחת הוגדרה כמסכנת חיים, והיא דווחה בקבוצה של המטופלים אשר נטלו שמן בלבד.
תופעות הלוואי השכיחות ביותר היו עייפות (14%), ישנוניות (11%) ויובש בפה (10%).
בניתוח סטטיסטי שנעשה במחקר, מצאו שהסיכוי לדיווח על תופעות לוואי היה גבוה יותר בקרב נאיביים לקנאביס, מטופלים עם היסטוריה של שימוש בקנאביס בעבר ומין נשי.
החוקרים סיכמו שבאוכלוסיית המטופלים המאובחנים בכאב כרוני, קיים קשר בין שימוש במוצרי קנאביס בבליעה (שמן), בתפרחת או שילוב של שניהם יכול לבין הקלה בכאב, ולשיפור במדדי השינה לאחר שישה חודשים של שימוש.
מסקנות של ד”ר יהושוע (שוקי) אבירם, דירקטור התחום הקליני בסאיקי:
זה מחקר מאוד מעניין מאחר ונבדקו רק מוצרי קנאביס מחברה אחת מופחתת השונות הנובעת מהשוני בהרכב מוצרי הקנאביס.
שוב יש לציין, שגם במחקר זה מתוך מאגר המידע הזה, הבעיה המרכזית היא דרופאאוט משמעותי בנקודות המעקב.
Tait J, Erridge S, Holvey C, Coomber R, Usmani A, Sajad M, Hoare J, Khan S, Weatherall M, Rucker JJ, Platt M, Sodergren MH. Clinical outcome data of chronic pain patients treated with cannabis-based oils and dried flower from the UK Medical Cannabis Registry. Expert Rev Neurother. 2023 Apr;23(4):413-423.