חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

הטיפול ב”נבילון” למטופלים שמתמודדים עם PTSD ממגוון סיבות

קנאביס רפואי לתסמיני פוסט טראומה PTSD

ישנם תנאים מדויקים לאבחן הפרעת דחק בתר-חבלתית – PTSD) Post-Traumatic Stress Disorder), לפי ספר ההגדרות הפסיכולוגי: Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fourth Edition, Text Revision – (DSM-IV-TR), למרות שנדמה כאילו רוב מקרי ה-PTSD קשורים לנסיבות צבאיות, מרבית מקרי הטראומה קורים, דווקא, באוכלוסייה הכללית; מקרים של התעללות גופנית או מינית, תאונות דרכים או תאונות עבודה, אסונות טבע ואלימות בין אישית. שיעור המקרים של PTSD אצל האוכלוסייה הכללית בארה”ב הוא 8.2% ו-9.2% בקנדה (נכון לשנת 2009 בו פורסם המאמר הזה).

מחקר זה הוא הראשון שבחן את הטיפול ב”נבילון” (Nabilone; Cesamet; Valeant Canada, Ltd., Montreal, Canada) – קנבינואיד סינתטי של טטרה-הידרו-קנביול (THC) לטיפול ב-PTSD. טיפול המאושר בקנדה ובארה”ב, בערך משנת 1985, אך רק עבור בחילות והקאות מטיפול בכימותרפיה (CINV). זהו מחקר רטרוספקטיבי (במבט לאחור) של 47 תיקי מטופלים עם אבחנת PTSD, שעדיין סבלו מסיוטים גם לאחר טיפול קונבנציונלי (שמרני) בתרופות נוגדות דיכאון ובתרופות היפנוטיות (תרופות שינה), ובנוסף להן, הרופאים החלו טיפול בנבילון (י.א- כנראה באישור מיוחד משום שהתרופה לא אושרה לאינדיקציה זו). הנתונים נאספו מהתיקים הרפואיים בין השנים 2004 ועד 2006.

חשוב גם לציין שגיל המטופלים היה 44 שנים בממוצע, בטווח של 26-68 שנים, עם יחס קרוב בין נשים לגברים, וטווח מאז תחילת ה-PTSD נע בין שנתיים ועד 30 שנים. עוד הוכחה שפוסט טראומה מסיבה צבאית אינה השכיחה מבין כלל מקרי הפוסט טראומה. כ-38% ממטופלי המדגם, סבלו מ טראומת ילדות חוזרת ; 38% חוו טראומה בבגרות (תאונה, אונס, פציעה טראומה במקום העבודה או מחלה מסכנת חיים) ו-23% סבלו מטראומה קשורה לקרב כלשהו (י.א- הכוונה למלחמה, כנראה).

תוצאות המחקר הראו שמרבית מהמטופלים (72%) שטופלו בנבילון דיווחו (ע”י מילוי שאלון דיווח עצמי) על או הפסקה לחלוטין מסיוטים או על שיפור משמעותי בחומרת הסיוטים. בנוסף, דווחו שיפורים סובייקטיביים במשך זמן השינה, באיכות השינה, בירידה בכמות הפלאשבקים במהלך היום וירידה בכמות הזעות הלילה. החוקרים סיכמו את ממצאיהם בכך שיש אינדיקציה להניח פוטנציאל טיפולי לנבילון (קנבינואיד THC סינטטי), בקרב מטופלים עם PTSD ללא שליטה בסיוטים תחת טיפול סטנדרטי.

סיכום של ד”ר יהושוע (שוקי) אבירם, דירקטור התחום הקליני והמדיקלי בסאיקי:
יחד עם כלל המחקרים שכבר עלו לבלוג זה, בנושא הטיפול ב-PTSD בעזרת נבילון, בעצם מסופר כבר כל הסיפור: טיפול לתסמיני PTSD מראה פוטנציאל גבוה ליעילות של THC. כמו כן, בשונה ממחקרים קליניים עם קנאביס רפואי בוטני (שימוש בתפרחת טבעית שכוללת את כל הקנבינואידים, הטרפנים, הפלבנואידים ועוד), השימוש בנבילון מול השימוש בפלצבו יעיל בהרבה, בעיקר בשימור הסמיות במחקר, ברמה יותר גבוהה, היות שאין טעם וריח של קנאביס.

עם זאת, היות שאין הרבה מחקרים קליניים מבוקרים (RCT) לעומת פלצבו של הטיפול בנבילון או קנאביס בוטני לטיפול ב-PTSD, אם ניקח את כמות הנתונים היותר מכובדת שיש לאבחנה של כאב כרוני ונשליך אותה לגבי האוכלוסייה הזו (במידה שאותם החוקים חלים גם פה), בכאב כרוני ראינו שגם נבילון (שמכיל רק THC) וגם סטיבקס (Nabiximoles) שמכיל גם THC וגם CBD, אך לא את שאר המרכיבים, כאשר שניהם ניתנים פומית (דרך הפה), לא מצאו יעילות מובהקת מול פלצבו (למרות היכולת הפוטנציאלית לייצר סמיות טובה יותר מאשר בפלצבו במחקר על קנאביס בוטני), אך מצאו יעילות טובה בהרבה ביעילות בקנאביס רפואי בוטני, שמכיל את כל החומרים שציינתי מעלה שניתן בשאיפה.

לקריאת המאמר המלא, באנגלית>

Fraser GA. The use of a synthetic cannabinoid in the management of treatment-resistant nightmares in posttraumatic stress disorder (PTSD). CNS Neurosci Ther. 2009;15(1):84–8.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

משאף ומחסנית SyqeAir

להפחתה מהירה בעוצמת כאב עצבי כרוני1, במינימום תופעות לוואי2-3 – לשיפור איכות השינה ואיכות החיים3-4.

לפרטים נוספים צרו איתנו קשר

  1. Almog, S, et al. (2020). European Journal of Pain, 24( 8 ), 1505-1516.
  2. Aviram, J, et al. (2021). European Journal of Pain, 25(2), 359-374.   בהשוואה לצורות המתן האחרות
  3. Aviram, J, et al. (2022). PAIN Reports, 7(3), e1011.   לאחר 120 יום טיפול במשאף
  4. Aviram, J, et al. (2023). Pharmaceuticals, 16(10), 1426.

אני רוצה לקבל מכם ניוזלטר דו חודשי!

תשלחו אותו בבקשה אל:

הטופס נשלח בהצלחה.
נשמח לחזור אליך בהקדם.
דילוג לתוכן