חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

מה אתם באמת יודעים על פוסט טראומה? סקר חדש מגלה מציאות קרובה הרבה יותר ממה שחשבנו

גבר שוכב במיטה בחדר אפלולי ולא מצליח להירדם

איך מזהים תסמיני פוסט טראומה?

פוסט טראומה, או בשמה הרשמי “הפרעת דחק פוסט־טראומטית” (PTSD) כבר מזמן אינה תופעה שולית. סקר חדש שערכה חברת Syqe במאי 2025, לרגל חודש המודעות הבינלאומי ל־PTSD  מצייר תמונה מובהקת: אחד מכל שני ישראלים מכיר באופן אישי אדם הסובל מטראומה נפשית.

1 מכל 2 ישראלים מכיר נפגע או נפגעת PTSD. הנתונים חושפים מודעות גבוהה, במיוחד בקרב בני 40–50; קבוצת הגיל עם שיעור ההיכרות הגבוה ביותר (80%) עם המונח PTSD באופן מובהק, בדרום הארץ, שבו התושבים חיים תחת איום ביטחוני ממושך, 37% מהנשאלים דיווחו שהם מכירים נפגע טראומה מקרבה ראשונה.

אבל ההיכרות לא נעצרת רק בהכרת שם התסמונת. 70% מהציבור מכיר את המונח, ו-50% סבורים שהם מסוגלים לזהות תסמיני פוסט טראומה. הנתון הופך מרשים במיוחד כאשר בוחנים את אלה שמכירים נפגע מקרוב: 90% מהם מעידים שהם מזהים את הסימנים.

תסמיני פוסט טראומה – מה חשוב לדעת?

פוסט טראומה מתבטאת בארבעה תחומים עיקריים:

  • חודרנות – מצב שבו הזיכרונות מהאירוע הטראומטי פולשים שוב ושוב לתוך המחשבות, הזיכרונות והתחושות, גם בצורת פלאשבקים וחלומות מהאירוע שחוזרים שוב ושוב
  • הימנעות – הכאב הגדול שמלווה את הזיכרון הטראומטי גורם להימנעות מכל טריגר שעלול להזכיר להם את האירוע. אנשים נמנעים לצאת מהבית, מפסיקים להגיע למקומות ציבוריים, נמנעים מריחות מסוימים ומוותרים על הנאות כמו מוזיקה, קולנוע או אנשים שבעבר היו אהובים
  • שינויים במצב הרוח – תחושת אשמה (למה דווקא אני ניצלתי, אולי האירוע קרה באשמתי…), ניכור רגשי ואובדן עניין בדברים שבעבר הסבו הנאה
  • עוררות יתר – תחושת סכנה מתמדת כי “העולם הוא מקום מסוכן” שמלווה את נפגעי/ות פוסט טראומה גורמת לדריכות יתר, להתפרצויות זעם, קשיים בשינה ובריכוז, בהלה מרעשים חזקים 

כשנה אחרי אירועי שבעה באוקטובר, חברת סאיקי פיתחה שאלון דיגיטלי לזיהוי עצמי של תסמינים המזוהים עם PTSD. השאלון הדיגיטלי נסמך על PCL-5 questionnaire with Criterion A (PTSD)  על בסיס הקריטריונים שנקבעו ב-DSM-5.

קנאביס רפואי פוסט טראומה – עמדות הציבור

אבל אולי הנתון הכי מפתיע בסקר מצביע על שינוי בתפיסות הציבור לגבי דרכי הטיפול בפוסט טראומה. שליש מהישראלים רואים בקנאביס רפואי את הטיפול היעיל ביותר ל-PTSD, לעומת 11% בלבד שמעדיפים תרופות מרשם. המודעות לקנאביס כטיפול רשמי בישראל לפוסט טראומה – היחידה בתחום הפסיכיאטריה שמוכרת ע”י משרד הבריאות לצורך זה – גבוהה במיוחד בקרב מי שמכירים נפגעים: 72% מהם שמעו על טיפול בקנאביס רפואי.

הסקר מראה שהציבור לא רק שומע על פוסט טראומה – הוא פוגש אותה, חי סביבה, מפתח כלים של זיהוי ותמיכה, ומגבש עמדות ברורות לגבי טיפול. אם בעבר נחשבה PTSD לתופעה של “אחרים”, היום כבר ברור: היא של כולנו. מעניין אותך לקרוא על פוסט טראומה בעולם המחקר<ריכזנו כאן מגוון מחקרים עדכניים בנושא קנביס רפואי פוסט טראומה.

 

משאף ומחסנית SyqeAir

להפחתה מהירה בעוצמת כאב עצבי כרוני, במינימום תופעות לוואי – לשיפור איכות השינה ואיכות החיים.

לפרטים נוספים צרו איתנו קשר

אני רוצה לקבל מכם ניוזלטר דו חודשי!

תשלחו אותו בבקשה אל:

הפרטים שלך הגיעו אלינו!
נשמח לחזור אליך בהקדם.
דילוג לתוכן