ד”ר איתן חי-עם, מומחה ברפואת משפחה, היו”ר הרפואי של חברת סאיקי, לשעבר מנכ”ל משרד הבריאות, חושש שמאות אלפי ישראליים יסבלו מתסמינים של הפרעת דחק פוסט-טראומתית (PTSD) כגון הפרעות שינה, חרדה, כאבים שונים, בעיות שינה, בעיות במערכת העיכול ועוד, אך לא יהיו מודעים לכך שהמקור לכל אלה עלול להעיד על פוסט-טראומה, ולא יפנו לקבל טיפול מתאים. בטור אישי-מקצועי מרתק ד”ר חי-עם ימציע פתרון ונסמך על הניסיון האמריקאי לאחר מתקפת 11 בספטמבר. היכנסו לקריאת הכתבה המלאה
אנשים שמתמודדים עם הפרעת דחק פוסט-טראומטית (PTSD) עשויים לחוות מגוון רחב של תסמינים; חלקם יחוו סימפטומים בולטים, כמו: תגובות פסיכוטיות או מודעות גבוהה למצבם, ולכן פונים בעצמם לקבלת סיוע מקצועי. עם זאת. רבים אחרים יתמודדו מתסמינים פחות מזוהים, כגון: הפרעות שינה, חרדה, כאבים שונים, בעיות במערכת העיכול ועוד, ואינם מודעים לכך שמקור הבעיות הוא בטראומה שחוו. כתוצאה מכך, הם לא מחפשים טיפול מתאים.
במקרים כאלה, ישנם צעדים שניתן לנקוט. לאחר פיגועי ה-11 בספטמבר 2001, הפסיכיאטר פרופ’ קרייג כץ ייסד את מרכז בריאות הנפש לנפגעי האירוע בבית החולים מאונט סיני בניו יורק. המרכז פיתח שאלון פשוט שהופץ לרופאי משפחה, עובדים סוציאליים ופסיכולוגים, במטרה לזהות במהירות אנשים המציגים תסמינים של פוסט-טראומה ולהציע להם טיפול מתאים. גישה זו סייעה באיתור אלפי נפגעים בשלבים מוקדמים של ההתמודדות עם הטראומה, ועד היום, יותר משני עשורים לאחר האירוע, ממשיכים לזהות נפגעי פוסט-טראומה באמצעות פרקטיקה זו.
מערכת הבריאות בישראל מתאפיינת ברמת רישות גבוהה ויעילה, מה שמאפשר הפצה מהירה של שאלון דומה וניטור תדירות הביקורים אצל רופאי המשפחה. באמצעות זיהוי עלייה בתדירות הביקורים מאז אירועים טראומטיים, ניתן להקדיש תשומת לב מיוחדת למטופלים ולשאול שאלות המספקות אינדיקציה ראשונית לחשד לפוסט-טראומה.
הטמעת תהליך זה היא חיונית ודחופה. טיפול בפוסט-טראומה הוא תהליך ממושך, אישי ורגיש, ולעיתים מורכב בשל האופן שבו אנשים שונים חווים את הסימפטומים. חלק מהמטופלים יזדקקו לתרופות פסיכיאטריות, אחרים לטיפולים קבוצתיים או אישיים, וישנם שיפיקו תועלת מטיפול באמצעות קנאביס רפואי.
מדינת ישראל חייבת לאמץ שיטות לאיתור מוקדם של נפגעי פוסט-טראומה כדי להציל חיים לפני שיהיה מאוחר מדי. פוסט-טראומה נוטה להתפרץ בממוצע כחצי שנה לאחר החשיפה לאירוע הטראומטי. כיום, חודשים לאחר האירועים, אנו נמצאים בתקופה קריטית של התפרצות פוסט-טראומה בקרב חיילי סדיר ומילואים, ניצולים מאירועים קשים, מפונים מאזורים שנפגעו, וגם בקרב תושבים במעגלים שונים.
אנחנו ב”סאיקי מדיקל” כבר מטפלים באנשים שפיתחו פוסט-טראומה בעקבות האירועים האחרונים או סובלים מכאבים כרוניים כתוצאה מפציעות פיזיות מאז. הזמן הוא גורם מכריע, ואין לנו אפשרות לבזבז אותו. אחרי אירועי שבעה באוקטובר, ובעקבותיהם, פיתחנו שאלון דיגיטלי שמבוסס על PCL-5 questionnaire with Criterion A (PTSD) להעלאת המודעות לקיומם של תסמינים שעשויים להיות משויכים עם פוסט טראומה.
רוצה לדעת אם יש לך תסמינים שמזוהים עם PTSD? >התשובה בשאלון