מיגרנה הינה מחלה בין השכיחות בעולם אשר גורמות לפגיעה בתפקוד ולסבל. ישנו מגוון רחב של תרופות להקלה על הכאב מהמיגרנה או להפחתת ההישנות של התקפי המיגרנה, אך לכולן יש תופעות לוואי אשר לעתים מונעות מאנשים להשתמש בהן. עד היום, יש מעט מחקרים שהראו פוטנציאל לשימוש בקנאביס רפואי להפחתת ההישנות של התקפי מיגרנה.
מטרת סקירת הספרות הזאת הייתה לבחון את יעילות השימוש בקנאביס להקלה על כאבי ראש ממיגרנה.
בסקירת ספרות של תשע מחקרים נבחן הטיפול במיגרנה באמצעות קנאביס רפואי על משך המיגרנה ותדירותה, צורות המתן והמינונים אשר יכולים להיות יעילים לטיפול.
במהלך חיפוש של מחקרים הרלוונטיים נבדקו מאגרי מידע הבאים: PubMed, Google Scholar, Science Direct. נבדקו כל המחקרים על מבוגרים בין הגילאים 18 ועד 60 שנים, אשר פורסמו בין השנים 2016 ועד 2022. לצורך החיפוש השתמשו החוקרים במונחים הבאים: ‘marijuana’, ‘cannabis’, ‘cannabinoids’, ‘tetrahydrocannabinol’, ‘migraine’, ‘acute migraine’ and ‘chronic migraine’. מתוך 3,500 מחקרים כאמור, התאימו לסקירת הספרות הנוכחים תשע מחקרים.
המחקרים הראו שקנאביס רפואי מפחית באופן משמעותי את עוצמת הכאב במהלך התקפי המיגרנה וכמו כן שיש לטיפול בו קשר להפחתת שכיחות ההתקפים.
לא צוינו תופעות לוואי חמורות במחקרים, אבל יחד עם זאת, נדרש לבצע מחקרים ארוכי טווח כדי לבסס את העדויות הללו.
מסקנות של ד”ר יהושוע (שוקי) אבירם, דירקטור המחקרים הקליניים בסאיקי:
זוהי בהחלט סקירת ספרות חשובה שמאגדת את כל הידוע עד היום לגבי ההשפעה של הטיפול בקנאביס רפואי על מיגרנה. כמו במקרים רבים, גם בתחום זה נדרש לערוך בעתיד מחקרים קליניים מסודרים כדי לאשש את ממצאי המחקרים עד כה ולהבין אילו מוצרי קנאביס, באיזו צורת מתן ובאילו מינונים הטיפול יכול להיות יעיל ובטוח עבור מטופלים.
Sherpa ML, Shrestha N, Ojinna BT, Ravi N, Kumar VS, Choday S, et al. Efficacy and Safety of Medical Marijuana in Migraine Headache: A Systematic Review. Cureus. 2022;14(12):1–8.