מאמר שפירסמה תמר גרשוני, סטודנטית לתואר שני של פרופ’ דורית פוד ופרופ’ אילון אייזנברג בחוג לסיעוד באוניברסיטת חיפה על הנתונים ממחקר הדוקטורט של ד”ר יהושוע (שוקי) אבירם, דירקטור המחקרים הקליניים בסאיקי.
טיפול בכאב כרוני משלב בתוכו טיפולים בהיבטים פסיכולוגיים, פיזיולוגיים והתנהגותיים. שיפור באיכות החיים וברווחה הכללית (Wellness) לאו דווקא קשורה לעוצמת הכאב בלבד, אלא למדדים אחרים המשפיעים על עוצמת הכאב ועל הבריאות הפיזית.
מטרת המחקר הייתה לבחון את הקשר בין הרווחה הכללית, עוצמת הכאב ומדדים נוספים הקשורים לבריאות הכללית.
המחקר הנ”ל היה מסוג ניתוח שניוני של נתונים שנאספו באופן של עוקבה, פרוספקטיבי, תצפיתי, אשר במהלכו גויסו מטופלים משני מרכזיים רפואיים בישראל וממרפאות כאב פרטיות רבות. המטופלים במחקר אובחנו בכאב כרוני שלא על רקע סרטני לפני שקיבלו רישיון לטיפול בקנאביס להקלה על עוצמת הכאב שלהם. המטופלים התבקשו לענות על שאלון בתחילת המחקר , לאחר חצי שנה, ושנה מתחילת הטיפול. המטופלים ענו על שאלונים מתוקפים של: דכאון וחרדה, שינה, איכות חיים והשפעת הכאב על תפקוד יומי.
מתוך 602 מטופלים שהתאימו לקריטריונים, 510 השלימו כל השאלונים במהלך השנה והנתונים שלהם נותחו. מתוך 510 מטופלים, 57.5% היו גברים, בגיל ממוצע של 47.5 שנה. 52% אובחנו עם כאב כרוני עקב מצב רפואי בודד ולשאר המדגם היו מס’ רב יותר של אבחנות כאב כרוני במקביל.
מסקנת החוקרים הייתה שרמת השיפור ב-wellness של המטופלים (איכות חיים ומוגבלות) הושפעה יותר משיפור במדדים של המשניים (הפרעות שינה, חרדה, דיכאון ועוד) מאשר מהשיפור במדדים של עוצמת הכאב.
מסקנות של ד”ר יהושוע (שוקי) אבירם, דירקטור המחקרים הקליניים בסאיקי:
הממצאים הללו מצביעים על מספר נקודות חשובות:
1. מדדים של כאב הם חשובים, אך מטופלים עם כאב כרוני הם הרבה יותר מורכבים מעוצמת הכאב הכרוני שלהם בלבד.
2. ככל הנראה ההשפעה של הקנאביס על הפחתת עוצמת הכאב אינה ישירה בכל המובנים, אלא דווקא עקיפה, מפני שככל הנראה ההשפעה על התחלואה נוספת לכאב הכרוני היא זו שמסייעת.
3. לאור זאת, כנראה שלטיפול בקנאביס יש לגיטימציה במחלות נוספות שגם הן מושפעות מתחלואה נוספת.
Gershoni, T., Pud, D., Aviram, J., & Eisenberg, E. (2023). Wellness of patients with chronic pain is not only about pain intensity. Pain practice : the official journal of World Institute of Pain, 23(2), 145–154.