עמוד הבית > קנאביס רפואי > התוויות לקנאביס > פסיכיאטריה (פוסט טראומה | PTSD)
פוסט טראומה (PTSD) טיפול על ידי קנאביס רפואי
משאף SyqeAir והמחסניות לקנביס מאושרים לשימוש גם עבור הפחתת תסמיני פוסט טראומה, לרבות פוסט טראומה מהצבא (הלם קרב).
הפרעת דחק פוסט טראומתית – PTSD, הידועה בכינוי פוסט טראומה, היא אויב “שקוף” בקרב שנמשך כל החיים. האבחנה הפסיכיאטרית עשויה להופיע חודשים ואפילו שנים אחרי החשיפה לאירוע הטראומטי. תסמיניה הבולטים של הפרעת דחק בתר-חבלתית הם: פלשבקים וחוויה חוזרת, ובאופן ממשי, של האירוע הטראומטי, ערנות יתר, עצבנות, סיוטי לילה, מחשבות אובדניות והימנעות מהסביבה, מאנשים או מטריגרים שמזכירים את המאורע1.
בין מטופלי SyqeAir ישנם מאות נפגעי פוסט טראומה מהצבא, שסיימו את השירות הצבאי עם, מה שמכונה, הלם קרב ופגיעתם מוכרת ע”י משרד הביטחון למימון מלא. מטופלים אלו מקבלים 100% מימון עבור רכישת המשאף ומחסניות הקנביס לטיפול החודשי, מבלי שיצטרכו לשלם מראש ולחכות להחזר כספי. המימון כולל משלוח ישיר מבית המרקחת באמצעות הפניות רפואיות והתשלום עבור השירות ייעשה ע”י אגף השיקום.
אייל רייניך, נכה צה”ל
שסובל מכאב כרוני ממקור עצבי ומ-PTSD
כיצד מקבלים רישיון לקנביס עבור PTSD?
פוסט טראומה היא האבחנה הפסיכיאטרית היחידה בישראל, כיום, שנחשבת לתוויה מאושרת לקנאביס רפואי2. נכון לאפריל 2023, ישנם יותר מ-123,000 בעלי רישיון פעיל, יותר מעשרה אחוזים מהם, כ-17 אלף מטופלים, מחזיקים ברישיון לקנביס רפואי עבור PTSD – התוויית פסיכיאטריה3.
טיפול קו ראשון הוא, ברוב המקרים, פסיכותרפיה. כאשר מוצו, ללא שיפור, טיפולי הפסיכותרפיה, ניתן להעביר את המטופל לטיפול קו שני: טיפול תרופתי4-5. במקרים שבהם מוצו הטיפולים המקובלים, ובהתקיים קריטריונים ברורים של משרד הבריאות (באמצעות נוהל 106), ניתן לקבל המלצה ורישיון לקנביס רפואי6.
כדי לקבל אישור עבור טיפול בפוסט טראומה באמצעות קנביס רפואי, בישראל, נדרשים המטופלים לעמוד בכל הקריטריונים הבאים:
1. נכות של לפחות 30%, למשך לפחות 3 שנים, עם מצוקה נפשית רבה
2. (כאמור) טיפול פסיכולוגי ומיצוי טיפול תרופתי קונבנציונלי
3. ללא פסיכוזה בעבר או שימוש לרעה בסמים בעבר
4. המלצה מפורשת של הפסיכיאטר המטפל
התנאים שקבע נוהל 106 מחמירים מאוד. תקופת מיצוי הטיפולים הקונבנציונאליים גוזרת על המטופלים תקופה ארוכה של סבל ותלות בתרופות ממכרות עם תופעות לוואי שמגבילות באופן דרמטי את רמת התפקוד. וזאת, לרוב, מבלי שנתנו מענה הולם בהפחתת עוצמת הכאב הכרוני שחלק משמעותי ממטופלים אלו סובלים ממנו.
טיפול בפוסט טראומה וקנאביס רפואי
עד היום, לא נערכו מספיק מחקרים קליניים גדולים שבחנו את יעילות והשפעות הטיפול באמצעות קנביס רפואי ב-PTSD. מכמות הראיות שהצטברו ניתן לומר שהחומרים הפעילים בקנביס יכולים להפחית את רמת החרדות, לשפר את איכות השינה ולהפחית חלק מתסמיני הפוסט טראומה.
מחקר נתונים מ-2022 (רטרוספקטיבי), של החוקרים פילאי וחבריו מאוניברסיטת לונדון, בדק את איכות החיים של מטופלי PTSD מתוך מאגר לאומי של מטופלים בקנביס רפואי באנגליה. נמצא שיפור מובהק סטטיסטית ברמות התפקוד, החרדה, איכות השינה ואיכות החיים לאחר 180 ימים של טיפול. תופעות הלוואי השכיחות שדווחו: חוסר שינה, עייפות, כאב ראש, ויובש בפה7.
מחקר תצפיתי שנערך באוניברסיטת חיפה בחן, במשך שבועיים, את הקשר בין איכות השינה לבין שימוש בקנביס רפואי בקרב מאובחני PTSD. נמצא כי, ככל שהתקצר פרק הזמן בין נטילת הקנביס לתחילת ההירדמות, כך הורגשה ירידה משמעותית יותר בתדירות הסיוטים במהלך השינה8.
חיים (השם האמיתי שמור במערכת), נכה צה”ל שסובל מפגיעות עצביות ומ-PTSD
נפגעי משרד הביטחון מקבלים 100% מימון עבור הטיפול באמצעות משאף ומחסניות הקנביס SyqeAir, בלי לשלם ולחכות להחזרים. עם משלוח חינם, בהתאם להפניה, וליווי אחיות חינם
לנו בסאיקי יש ניסיון נצבר בטיפול באמצעות משאף SyqeAir במטופלים הסובלים גם מ-PTSD, המדווחים לנו על תוצאות מעודדות:
- אחידות, יציבות ורציפות טיפולית – אשר חשובות כל כך לשיפור המצב הנפשי והפיזי
- השפעה עקבית בכל שאיפה המעניקה למטופלים את היכולת לקיים חיי שגרה תקינים, בהתאם למגבלות
- מינימום עד בכלל ללא תופעות לוואי, לאחר התאמת המינון ע”י אחות מצוות SyqeAir – השירות ניתן בחינם למטופלי SyqeAir (שווי הטבה זו: 1,450 ש”ח)
- תחושת רוגע המקלה על שיפור ההתנהלות היומית עם המשפחה והסביבה החברתית
- שיפור איכות השינה: משך ההירדמות התקצר, בעוד שמשך השינה התארך9
לקבלת פרטים נוספים על המימון המלא ממשרד הביטחון>>
גם נפגעי פעולות איבה, הזכאים לטיפול על ידי הביטוח הלאומי, מקבלים החזר כספי מלא על המשאף ומחסניות הקנביס הרפואי של SyqeAir.
הפחתה בתסמיני PTSD תוך צמצום הפוטנציאל לתופעות לוואי> היכנסו לכתבה שהתפרסמה בביטאון הלוחם
- Schrader C. 2021. Science of Medicine 118 (6), 546-551
- S.R. Sznitman, Trends in medical cannabis licensure, Israel , 2013 – 2018, Drug Alcohol Rev. (2020) 1–5. https://doi.org/10.1111/dar.13116
- משרד הבריאות, נתונים עדכניים מרישיונות מטופלים, היק”ר, אפריל 2023
- Al Jowf G. et al. 2023. International journal of molecular sciences, 24, 1-31.
- Saguil A. 2019. American Family Physician 99 (9), 578-582.
- https://www.health.gov.il/hozer/CN_106_2019.pdf.
- Pillai M. et al. (2022). Expert Review Neurotherapeutics, 10. 1-10.
- Sznitman et al. 2022. Journal of Anxiety Disorders, 99.
Aviram, J, et al., (2023). Pharmaceuticals, 16(10), 1426.